<link href="http://fonts.googleapis.com/css?family=Lato:100,400,700,900&amp;subset=latin,latin-ext" rel="stylesheet" type="text/css"/>

Megoldások

Aszfaltozás, mart aszfaltozás, útépítés? A Profi Aszfalt nem ismer akadályt.

Minden megoldás kéznél van...

Kátyúzás lépései. Kátyúzás hideg aszfalttal. A modern kátyúzás. A kátyúzás egyik technikája.

Az útépítési munkálatokban nem szorulunk külső segítségre. A gépparkunk is "Profi". Legyen szó bármilyen aszfaltozással, mart aszfaltozással kapcsolatos feladatról. Kiválóan képzett szakembereinkkel Profi minőségben, a határidők precíz betartásával, korrekt árakon végezzük el.

Az aszfaltozáshoz, mart aszfaltozáshoz felhasznált anyagaink, minden minőségbiztosítási előírásnak megfelelnek.

Aszfaltoztatni akar, de még nem tudja milyen aszfalt lenne Önnek a legmegfelelőbb?

Aszfaltoztatni akar, de még nem tudja milyen aszfalt lenne Önnek a legmegfelelőbb?

Az aszfaltozás útvesztője és leggyakoribb buktatói, amit ha megismer, többé nem tudják átverni!

Gyakori probléma, hogy amikor aszfaltoztatásra szánja el magát egy vezető, akkor nem tudja eldönteni, hogy milyen aszfaltot lenne érdemes vásárolnia. Ráadásul magyar sajátosság, hogy az öntött aszfaltot újrahasznosítják, és az így kapott osztályon aluli masszát új árban értékesítik - de erről még később olvashat.

Ennek az oldalnak az a célja, hogy közérthetően megismertesse Önnel az aszfaltfaják előnyeit és hátrányait , és segítsen Önnek a legmegfelelőbb aszfaltfajta kiválasztásában! Olvasson tovább, és ígérem, két perc múlva már ki tudja választani az igényeinek leginkább megfelelő aszfalttípust...

Az aszfaltot két nagy csoportba lehet sorolni...

Legelterjedtebb az úgynevezett hengerelt aszfalt, amit kézi vagy gépi terítéssel dolgoznak be. Különböző szemcsenagyságú hengerelt aszfaltból építik az utakat, az autópályákat és egyre gyakrabban már a járdákat is. Fő előnye az öntött aszfalttal szemben, hogy gyorsan és gazdaságosan lehet beépíteni, illetve nem lágyul a napsütés hatására.

Egy jól felszerelt, megfelelően gépesített kis cég több ezer négyzetméternyi hengerelt aszfaltot tud bedolgozni naponta, míg egy multi (Strabag, Magyar Aszfalt, Swietelsky vagy az Egút Zrt) akár több tízezer négyzetméter aszfaltot is képes leteríteni naponta. A hengerelt aszfalt egyre elterjedtebb napjainkban, telephelyek aszfaltozására, sporpályák , iskolák udvarainak aszfaltozására kiválóan alkalmas, pompás burkolatok készíthetők belőle.

Az öntött aszfalt kezd kiszorulni az építőiparból...

A másik aszfalt fajta az öntött aszfalt, ami egyre inkább kezd kiszorulni az építőiparból. Elsősorban hidak szigetelésére - a felső hengerelt aszfalt kopóréteg alá -, járdák aszfaltozására, mélygarázsok, teremgarázsok aszfaltozására és kátyúk javítására szokták használni.


A 70-es 80-as, de még a 90-es években is előszeretettel alkalmazták sportpályák aszfaltozására, mivel tükörsima, egyenletes felület képezhető vele. Kiderült azonban, hogy könnyen deformálódik a magas bitumentartalma miatt, így a sportpályák aszfatozásánál nem vált be, manapság már nem, vagy nagyon ritka esetben alkalmazzák.


Biztosan látott már Ön is olyan sérülést az aszfalton, amit magassarkú cipő, autóemelő, vagy az autó kereke okozott az aszfaltburkolaton. Ezek a sérülések rendszerint öntött aszfalton fordulnak elő a már említett magas bitumentartalom és a napsütés hatására felmelegedett aszfalt miatt.


Hengerelt aszfalton ilyen sérülések nem tapasztalhatók. A hengerelt aszfalton hajszálrepedések szoktak jelentkezni, ami azonban a forgalom hatására eltömődik, így nem jelentenek gondot a későbbiekben.

Figyelem, újrahasznosítás veszély - csak az öntött aszfaltnál!

További problémát jelent az öntött aszfalt esetében, hogy sok cég a mai napig újrahasznosítja az öntött aszfaltot (a felbontott járdaaszfaltot újramelegítik). Az újrahasznosítás nemes dolog, azonban jelen esetben nem a környezetkímélésről, hanem a minél magasabb profit eléréséről van szó, így az "újrahasznosító" kizárólag a költséghatékonyságot, profitmaximálást tartja szem előtt. Ennek következtében az újrahasznosított aszfalt silány minőségű lesz, amit sokszor még az alkalmazottak is tovább gyengítenek, amikor növényi olajat adagolnak hozzá, hogy könnyebben tudják teríteni, kisebb erőfeszítéssel tudják bedolgozni az aszfaltot.

Óvakodjon, ha egy cég azt hirdeti magáról, hogy saját aszfaltkeverő üzeme van!

Egy aszfaltkeverő üzem felállítása súlyos milliárdokba kerül, ezért ez csak a multik kiváltsága. Ha egy magyar tulajdonú Kft. azt reklámozza magáról, hogy saját keverőteleppel rendelkezik, ez általában annyit jelent, hogy a bontásból származó járdaaszfaltot egy telephelyen újramelegítik, és az így létrehozott osztályon aluli aszfaltot próbálják Önnek "jóáron" értékesíteni - tehát minimum gyanús!

Az újrahasznosított öntött aszfaltot kizárólag szakavatott szem veszi észre.

Az öntött aszfalt szilárdabb hengerelt társánál. Amennyiben keverőtelepről származik - és nem újrahasznosított -, akkor kiválóan alkalmas a lokális javításokra. Mivel az öntött aszfalt üzemi hőmérséklete 220-250 °C között van, így csak speciális kazánokban lehet a helyszínre szállítani, és kizárólag kézzel lehet bedolgozni. Ezáltal az öntött aszfalt jelentősen drágább hengerelt társánál, ugyanakkor - mint az idő bizonyította - kevésbé hasznosítható az útépítésben. Helyét a járdaépítésben is egyre inkább a térkövek veszik át, hiszen a térkő nem csak jobban mutat az aszfaltnál, de visszaszedhető egy esetleges csőtörés, kábelfektetés alkalmával.

Mikor válasszon hengerelt aszfaltot és milyen keveréket használjon?

Autóutak aszfaltozása AC 11 típusú hengerelt aszfalttal

Telephelyek aszfaltozása (normál igénybevétel esetén) AC 11 típusú hengerelt aszfalttal

Teherautók, nehézgépek által használt út építése K 22/F aszfalt + AC 11/F kopóréteg

Targoncák által használt felületek kiépítésekor AC-8/F tipusú hengerelt aszfalt

Sporpályák létesítés AC 8 vagy AC 5 típusú hengerelt aszfalttal

Iskola udvarok aszfaltozása AC 8 vagy AC 5 típusú hengerelt aszfaltból

Járda aszfaltozás AC 8 vagy AC 5 típusú hengerelt aszfaltból

Mikor döntsön az öntött aszfalt mellett és milyen keveréket kérjen?

Mélygarázs aszfaltozás ÖA-8 típusú öntött aszfaltból

Teremgarázs aszfaltozás ÖA-8 típusú öntött aszfaltból

Járda aszfaltozás ÖA-4 típusú öntött aszfaltból

Kátyúk javítása ÖA-8 típusú öntött aszfaltból

Kátyúzás

A sok csapadék, a nagy hőmérsékletingadozás, fagyás, illetve olvadás kedvez az aszfaltozás utáni úthibák, a kátyú kialakulásának. Apró repedések jelentkeznek az aszfaltban. Az idő folyamán egyre több fagyott víz kerül az apró repedésekbe, így a tágulás további kárt okoz az aszfaltban.

Cégünk szolgáltatásai között megtalálható az elhasználódott aszfaltrétegek felújítása az aszfaltozás és a sérült felületek részbeni javítása a kátyúzás. Az általunk végzett újgenerációs eljárással (Asphalt infrared technológia) javított útburkolaton nincsenek élek, sem repedések, a víz sem juthat be a javított felületbe, ilyen módon a felület a környezeti hatásoknak rendkívül nagy mértékben ellenáll. Az így végzett munkákra (kátyúzás) az országban egyedüliként, társaságunk 3 év garanciát vállal. Kérjen részletes ajánlatott az aszfaltozás ár linkre kattintva.

Kátyúzás hideg aszfalt használatával

Egyes termékek használata nagyban megkönnyítik a kátyúzás folyamatát. Ilyen termék például a hideg aszfalt. Ezt a technológiát lehet alkalmazni a vízzel teli kátyúkban is. Ebben az esetben sokkal jobban összetömörödik az anyag, mely a gumiabroncsra nézve jóval barátságosabb. A kátyúzás ezen módszeréhez nincs szükség speciális szerszámokra és berendezésekre.

Kátyúzás , megelőzés

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy a napi közlekedés során kisebb-nagyobb kátyúba hajtott. Az esetek többségében nem történik baj, de szerencsétlen esetben sérülhet a kerék, a futómű, és akár több százezer forintos kár keletkezhet. Nem reménytelen próbálkozás megtéríttetni a kárt. De a legjobb megoldás, ha kátyúzás -sal megelőzzük a bajt.

A kátyúzás különböző technikái

Több féle módszer is létezik arra, hogy a kátyúzás folyamata tökéletesen kivitelezheő legyen. Egyik megoldás a szélvágás alkalmazása. A technika lényege, hogy a sérült darabot kivágják az aszfaltból, ennek következtében, az annak a helyére öntött képlékeny aszfalt nem túd túlterülni, mint maga a kivágott terület.

A kátyúzás -i módszerek közül ez a legtartósabb. A másik megoldás az ideiglenes kátyúzás. Ebben a technikában a hibás út felületén terítenek el egy-egy aszfalt foltot.

Ezzel a módszerrel nem lehet véglegesen megoldani a problémát, de átmeneti megoldást tudnak vele biztosítani. A kátyúzás -nál az igazi megoldás az, ha teljesen új aszfaltfelületet hoznak létre, miközben szélvágás technikát alkalmaznak.

A kátyúzás egyik technikája

Megfelelő méretű (maximum 1 cm átmérőjű, lehetőleg osztályozott és pormentes) aszfalt granulátumhoz, vagy bazalt zúzottkő és aszfalt granulátum keverékéhez hozzáadva a terméket, könnyen alkalmazható, a kátyúzás alapanyagához jutunk. Egy m3 aszfalt granulátumhoz 90-150 kg SC-Plus-t kell hozzáadni (a szárazanyag állapotától függően), majd egyenletesen el kell keverni. A keveréket az előállítástól számított 15 percen belül fel kell használni. A kátyút betömése előtt meg kell tisztítani a törmelékektől, majd a keverékkel fel kell tölteni. Kátyúzás folyamán a kátyú alját nem szükséges semmilyen egyéb anyaggal kezelni a feltöltés előtt. A kátyúzás közben a kátyú függőleges részein hézagtömítő szalag használata javasolt. A keverék tömörítését hengerléssel kell elvégezni. Kisméretű kátyúnál, ha forgalom megköveteli, a tömörítést a forgalom rábocsátásával is el lehet végezni, ebben az esetben várjon legalább 15 percet a forgalom rábocsátásával.

A modern kátyúzás

New Yorkban tesztelik azt a kátyúzás -ért felelős gépet, amely egy egész brigád munkáját képes elvégezni mindössze két perc alatt. Hamarosan itt a tavasz, vagyis itt a kátyúzás és a kártyúkárok szezonja. Míg itthon a szerencsétlenül járt autósok és a biztosítók a sérült járművek szerelésével vannak elfoglalva, addig New Yorkban a megterhelt utak elkerülhetetlen velejáróit megpróbálják minél hamarabb kezelni. A Python 5000-re keresztelt találmány, a kátyúzás bajnoka, egyetlen emberrel képes azt a munkát elvégezni, amire teljes brigádoknak legalább fél óra, rosszabb esetben akár évek kellenek. A gép a kátyúzás első fázisaként sűrített levegővel kipucolja a kátyút, majd kitölti a veszélyes lyukat aszfalt -tal, amelyből összesen öt tonnát képes magával vinni a kátyúzás folyamán. A elkövetkezendő tesztek során elsősorban azt fogják vizsgálni, hogy a gyorsaság mellett a gép képes-e legalább olyan jó munkát végezni, mint egy teljes brigád.

Kátyúzás hideg aszfalttal

A hideg aszfalttal történő kátyúzás minőségi jellemzőit soroljuk fe pár mondatban. A hideg kátyúzás -i keverék természetes zúzottkő és aszfalt kötőanyag keveréke, amely speciális higítót és vegyszereket tartalmaz, amik biztosítják, hogy a keverék feldolgozható legyen fagyos időben is -10°C fokig. A hideg kátyúzás -i keverék tárolását illetően, 40 kg-os műanyag zsákokban van raktározva a gyantás keverék. A hideg kátyúzás -i keveréket zárt helyen ajánlatos tárolni, sértetlen zsákokban, a raktározási idő 12 hónap az előállítás időpontjától. A kátyúzás munkafolyamata a következő képpen zajlik: Először is, a kátyú szegélyét körfűrésszel bevágjuk, ezek után kitisztítjuk a úthibákat. A hideg kátyúzás -i keverékkel töltött zsákokból, a keveréket szétterítjük és 3cm-től 6 cm mélységig eldolgozzuk, a mélyebb kátyúknál rétegesen kell bedolgozni azt.

Kátyúzás lépései

Kátyúzás menete a következő képpen zajlik. Első lépésként a kátyú megtisztítása a feladat. Ez után a keverőgépben összekeverni a kátyúzás -hoz használandó alapanyagot. A keverőgépből a kátyúzás -hoz felhasználni kívánt anyagot kiöntjük, és megtörténik az anyag bedolgozása az előkészített megtisztított üregbe. Ezután a felületet elsimítjuk és letisztítjuk seprűvel. Majd az érdesítő osztályozott bazaltzúzalék anyagot, védő kopórétegként felszórjuk.

További esőmentes időjárást kívánok!

Varga Zsolt

A mi megoldásaink


Aszfaltburkolatok

Tömör aszfaltbeton

Érdesített homokaszfalt

Öntött aszfaltburkolat

Drénaszfalt

Masztixaszfalt

Utántömörödő burkolatok

Felületi bevonat

Öntött aszfaltozás

Hengerelt aszfaltozás

Meleg Hengerelt aszfaltozás

Mart aszfaltozás

Zöld aszfaltozás

Többrétegű Mart aszfaltozás

Profi Aszfalt Kft © 2020 Minden jog fenntartva - Készítette: Weboldal Manager

Top